Circulair ondernemen en kringlooplandbouw; beide belangrijke pijlers in de maatschappij en als bedrijf dien je steeds meer te kijken naar het gebruik en hergebruik van grondstoffen. Circulair is het uitgangspunt voor het gehele productieproces.
Exportslachterij Clazing uit Zevenhuizen (ZH) neemt de pluimveeslachterijen van Van Miert in Breukelen (UT) en Mieki in Hunsel (LB) over van de Heus. Als resultaat van de overeenkomst verwerft De Heus een minderheidsbelang in Clazing.
De pluimveesector is zeer teleurgesteld over de uitkomst van het hoger beroep in de fipronilzaak. „Het gevoel van onrecht overheerst", zegt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).
LTO/NOP, NVP en ruim 100 gedupeerde pluimveehouders hebben vandaag het hoger beroep in de rechtszaak verloren waarin ze de Staat aansprakelijk stelden voor de schade die zij hebben geleden in verband met de fipronilaffaire in 2017.
In de achtste aflevering van ‘Aftellen naar de verkiezingen’ spreekt politiek redacteur Wim van Gruisen met Nynke Koopmans van Forum voor Democratie.
Stalinrichter Roxell neemt het bedrijf Holland Heater over. Holland Heater is in 1976 opgericht en is een fabrikant van heteluchtkachels en ventilatoren voor het verwarmen en ventileren van stallen en tuinbouwkassen.
Albert Heijn stopt binnen nu en twee jaar met de verkoop van Goed Nest Kip en gaat vanaf 2023 minimaal één ster van het Beter Leven Keurmerk aanbieden. De supermarkt gaat hiervoor een exclusieve samenwerking aan met 200 Nederlandse vleeskuikenhouders.
Alle vang- en laadbedrijven die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven (NVPSB) verlenen hun medewerking aan het onderzoek naar letsel bij vleeskuikens.
Tonny Cattier werkt met ingang van 1 maart als verkoopadviseur voor stallenbouwer en -inrichter Beek Agri en Beek Montage in Wekerom. Hij zal zich samen met Henk van der Hoef en Matthias Breen bezig houden met de verkoop van stallen en stalinrichting.
Vanaf vandaag kunnen boeren weer een begin maken met het invullen van de Gecombineerde Opgave, de opgave moet uiterlijk 15 mei worden ingediend bij de RVO. Met de GO kunnen boeren de uitbetaling van betalingsrechten, subsidies en toeslagen aanvragen.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de verkiezingsprogramma’s van verschillende politieke partijen doorgerekend op de effecten voor de leefomgeving. De onderzoekers concluderen dat de plannen van de partijen voor de landbouw sterk uiteenlopen.
Een nieuwe mogelijkheid om stalbranden, waarbij de elektrische installaties de oorzaak zijn, te voorkomen is gebruik te maken van Stal Electra Alert. Stal Elektra Alert voorspelt mogelijke problemen door het monitoren van temperatuurschommelingen.
Veel leden van de Commissie Landbouw-en Plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement vinden dat álle duurzame voedingsmiddelen in aanmerking moeten komen voor Europese reclamesubsidie en niet alleen de biologische producten.
De Universiteit Twente (UT) past niet haar persbericht, over de link tussen de intensieve veehouderij en zoönosen. Dit is wat Stichting Agri Facts (STAF) eist. Volgens STAF ligt aan deze publicatie geen deugdelijk onderzoek ten grondslag. UT weerlegt dit.
Het uitwerken van bouwplannen in de agrarische sector neemt steeds meer tijd in beslag, constateert Harrie Versluis, projectleider bouw bij DLV Advies. „De periode van het eerste idee tot sleutelklaar is in de praktijk steeds vaker één tot twee jaar.”
De biologische legkippenhouder L. Verbeek uit Steenbergen (NB) kan hoog en laag springen maar de West-Brabantse gemeente blijft erbij dat hij een intensief veebedrijf heeft. De Raad van State moet nu een uitspraak doen over een mogelijke uitbreiding.
Het ministerie van LNV en de provincies hebben grote fouten gemaakt bij het toevoegen van Leefgebieden aan Natura 2000-gebieden, erkent minister Schouten op Eerste Kamer-vragen. Het ontbrak onder andere aan controle. Uithuilen en opnieuw beginnen.
De agrarische sector heeft te maken gekregen met een strengere acceptatieplicht van verzekeraars. Met name in de intensieve veehouderij is het een bottleneck. Het gevolg: verzekeren wordt moeilijker.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat met een aantal partijen uit de vleessector in gesprek om tot een protocol te komen voor tijdens bijzondere weersomstandigheden. Daarmee moet er beter ingespeeld kunnen worden op ingestelde weercodes.
In de zevende aflevering van ‘Aftellen naar de verkiezingen’ spreekt politiek redacteur Wim van Gruisen met Eline Vedder van CDA uit Ruinerwold (DR).
De uitbraak van hoogpathogene vogelgriep heeft in Zuid Korea geleid tot een serieus tekort aan eieren.
Nadat de familie Bierema 5 procent soja in het vleeskuikenvoer verving voor gemalen tarwe draait het beter bij hun reguliere vleeskuikens. „In 2020 bedroeg onze afkeur gemiddeld 0,6 procent. Dat is erg laag", duidt Jan Pieter Bierema.
Pluimveedierenartsen Fiona van Kaam en Priscilla Zieltjens zijn sinds 1 februari werkzaam voor Pluimveepraktijk de Achterhoek. Tegenover de komst van beide pluimveedierenartsen staat het vertrek van Peter Wijnen die na 30 jaar stopt en met pensioen is.
Voor de leghennenhouders is het jaar 2021 matig gestart. In januari kwam het saldo van een standaardbedrijf met 55.000 scharrelhennen uit op 15.000 euro. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van januari vorig jaar.
Voor vleeskuikenhouders begon het nieuwe jaar met een nieuw dieptepunt. Het saldo voor een standaardbedrijf met 100.000 reguliere vleeskuikens daalde in januari met 75 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar tot 4.800 euro.
Het insleeprisico van vogelgriep op pluimveebedrijven in Nederland wordt door Wageningen Bioveterinary Research nog steeds als hoog ingeschat omdat het virus nog steeds circuleert in wilde vogels. Ook in de rest van Europa blijft het insleeprisico hoog.
Volgens LNV vormt het H5N8 vogelgriepvirus in ons land geen groot risico om mensen te besmetten. „Het RIVM heeft de in Nederland circulerende HPAI-virussen eerder beoordeeld en het zoönotisch potentieel van deze virussen als laag beoordeeld.”
Vanaf januari 2020 zijn er in het Verenigd Koninkrijk 480 gevallen van salmonellose veroorzaakt door twee stammen van Salmonella Enteritidis die blijken gekoppeld aan de consumptie van kippenproducten, die waarschijnlijk uit Polen komen.
Er is geen vogelgriep vastgesteld op de zeven pluimveebedrijven in het 3 kilometergebied rondom het leghennenbedrijf in Sint Oederonde (NB) waar afgelopen zaterdag 20 februari hoog pathogene vogelgriep werd vastgesteld.
In de zesde aflevering van ‘Aftellen naar de verkiezingen’ spreekt politiek redacteur Wim van Gruisen met Roelof Bisschop van SGP.
Toon meer